Суббота, 20.04.2024, 17:14

Приветствую Вас Гость | RSS

Главная » 2012 » Июнь » 28 » Фламенко-моя любов. Ольга Шарапа
19:53
Фламенко-моя любов. Ольга Шарапа
Останнім часом українсько-іспанські культурні зв’язки розвиваються й міцнішають. Ми вирішили познайомитися з Ольгою Шарапою, яка очолює українсько-іспанський центр «Школа фламенко». Спускаючися столичною вулицею Кіквідзе, ми сподівалися зустріти мало не циганку, таку собі сучасну Кармен. Майже так і сталося – у дзеркальній залі із станками для вправ Ольга затрималася після занять із учнями, аби розповісти нашим читачам про прекрасне й загадкове для багатьох мистецтво танцю фламенко…

- Ольго, звідки виникло фламенко – танець, який зачарував багато країн і невпинно поширюється в світі?
- Історія традиційного (або «чистого») танцю фламенко в тому вигляді, в якому ми його спостерігаємо зараз, нараховує майже чотири сторіччя, або й більше. Слід зважати на те, що його хореографія витримала випробування часом. Не варто забувати, що стародавні цигани дісталися півдня Іспанії, йдучи аж з Індії. Саме тому до цього часу в класичному фламенко збереглося багато рухів, властивих давньоіндійським танцям – схилений корпус, вишукані рухи пальцями рук, рухливі стегна, тощо. Але Індія й Іспанія – не єдині країни, які можуть вважати себе батьківщиною фламенко. Багато що запозичене і з арабських країн Магрибу, а надто – з Марокко. Володарювання маврів на півдні Іспанії закінчилося в 1476 році, коли припинив своє існування останній халіфат, який містився на території теперішньої провінції Ґранада. Але саме ті краї – сьогоднішня Андалусія із столицею в Севільї – й по сьогодні вважаються місцем походження танцю фламенко.

- Добре, а звідки ж виникла у вас пристрасть до цього жанру?

- Це надто просте запитання! Хто з нас не бачив фільмів Карлоса Саури «Кармен» та «Фламенко»? Та й крім них у доробку цього режисера є іще щонайменше півдесятка стрічок, після перегляду яких ви вже ніколи не забудете про фламенко. Проте зауважу, що фламенко – це не лише певний танець, рухи. Це багатющі традиції музики, співу, гітарної гри, поезії, одягу, ба навіть способу життя. Це цілий Всесвіт! Імена гітариста Пако де Лусії та танцівника Антоніо Ґадеса – то лише поодинокі верхівки айсберґа на ім’я «фламенко». На жаль, до нас поки що доринають лише поодинокі імена артистів, які прославили фламенко на весь світ. Але магія цього жанру завойовує дедалі більший простір…

- Наскільки популярне фламенко серед представників, скажімо так, «неіспанських» національностей?

- Надзвичайно популярне! Якщо переглянути статистику іспанських шкіл фламенко, думаю, як не дивно, лідерами виявляться представники таких країн – Фінляндія, Японія, Китай. Проте в кожній країні Європи ви знайдете чимало шкіл та студій, де викладають фламенко. В Україні теж збільшується кількість людей, які прагнуть вивчати цей танець. Але поки що їх не так багато і переважно це – жінки.

- Де ви навчалися танцю фламенко?

- Я вивчала фламенко в багатьох школах Севіл’ї та Ґранади, а також і тут, у Києві – зокрема, у Світлани Ліпінської в ансамблі «Дуенде» та у кількох іспанських педагогів. Окрім цього я неодноразово відвідувала майстер-класи кількох досвідчених викладачів у Росії й Україні. Вже протягом майже восьми років я викладаю в Києві. У моїй школі завжди працює кілька груп – для початкового, середнього та просунутого рівнів. Безліч разів ми виступали в концертах і зараз я відчуваю, що моя праця не пропадає марно. Тепер мене навіть запрошують давати уроки в різних містах України. Вважаю, що вдосконалення і прагнення до незнаного – це невід'ємна якість митця. Я впевнена, що зможу дізнатися багато нового і передати це учням…

- Хто може розпочати навчання танцю фламенко? Чи є тут певні обмеження?

- Не забуваймо, що фламенко – це народний танець. Наприклад, кожен третій мешканець Андалусії так або інакше танцює фламенко. Тому не варто вважати, що всі охочі танцювати цей танець обов’язково мають виходити на сцену і цим заробляти гроші. Почати танцювати фламенко може будь-хто, незалежно від статі та віку. Такої політики дотримуються всі школи в Іспанії та Латинській Америці, а також і наша школа. Навчальний процес всюди влаштований однаково: одночасно працюють групи трьох-чотирьох рівнів майстерності. Починаючи з початківців (базовий рівень) і закінчуючи тими, хто вже встиг дечого дізнатися про фламенко і вивчає його протягом двох чи більше років. Важливо зазначити, що для початківця попередня хореографічна підготовка не є обов’язковою. Тому, якщо вас полонить вир іспанських пристрастей, ви можете не вагатися й вступати до будь-якої найближчої школи фламенко.

- Звичайно, ми мешкаємо не на півдні Іспанії. Але скажіть, чи вирує в Україні «фламенківське життя»? Чи влаштовуються якісь заходи, концерти?

- Звичайно! Разів три на рік в Києві та інших містах виступають трупи найкращих виконавців з Іспанії. Як, наприклад, гурт «Лас Міґас» за участю танцівниці Сари Барреро, який виступив у Києві наприкінці червня. Цьому сприяє, зокрема, посольство Іспанії в Україні. Пару разів на рік в нашій країні проходять майстер класи провідних іспанських викладачів й танцівників, деякі з них приїжджали до Києва на запрошення нашої школи та на запрошення моїх колег, які також люблять та викладають фламенко. Та й взагалі ми своїми зусиллями організуємо чимало виступів, концертів, вечірок. Ті, хто не відкрив для себе світ фламенко, але любить його, неодмінно знайдуть для себе чимало цікавого, навіть тут, в Україні. Варто лише ставитися до цього із зацікавленням та з «відкритою душею»!
Просмотров: 1142 | Добавил: ludmila_zhukova | Теги: Фламенко | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: